Jos sulta kysyttäis kuka sä olet, mitä vastaisit?
Luettelisitko iän, sukupuolen, siviilisäädyn, kotikunnan ja ammatin? Vai pystyisitkö kertomaan syvemmin, kuka oikeasti olet? Onko se ulkomaailman mielipiteistä ja ajatuksista rakentunut näkemys vai tiedätkö todella millainen olet ja mitä haluat?
Mä en täysin tiennyt. Ymmärrän sen vasta nyt, kun olet työstänyt itseni kanssa asioita.
Tässä 2 esimerkkiä:
Mä oon aina ajatellut olevani tosi sosiaalinen, mutta nyt ymmärrän hyvin vahvasti myös sen, miten paljon kaipaan aikaa ihan yksin. Väsyin siitä, kun ajattelin, että mun PITÄÄ olla joka suuntaan sosiaalinen. Nyt oon sitä silloin, kun haluan.
Mä olen myös aina luullut, että mulla PITÄÄ olla tarkasti suunniteltuna kaikki, jotta koen turvaa, kun tiedän mitä on tulossa. Nyt olen luopunut 3 kalenterin taktiikasta ja suunnittelen asioita vain suuntaa antaviin raameihin enkä minuuttiaikataululla. On enemmän tilaa hengittää.
Näiden asioiden tunnistamista on auttanut myös se, että mun hermostostani on kartoitettu mun synnynnäiset vahvuudet. Nämä molemmat esimerkit liittyvät vahvasti siihen, miten luonnostani aistin ja havainnoin asioita ja ympäristöäni.
Meillä on luontaisesti taipumus lykätä omaa hyvinvointiamme edistäviä ja itselle tärkeitä asioita varsinkin silloin, jos niiden seurauksena jäisi jotain muuta tärkeää tekemättä, näkemättä tai kokematta. Tämä johtuu usein myös siitä, että ympäristön/elämän/muiden asettamat tehtävät koetaan ja nähdään pakollisena, kun taas omat henkilökohtaiset asiat ja teot vapaaehtoisena.
Ihminen on kokonaisvaltainen paketti, joka sisältää toimintaa, ajatuksia ja tunteita. Ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kun ajattelet tietyllä tavalla, tunnet ja toimit sen mukaan. Kun tunnet tietyllä tavalla, ohjaa sen sun ajatuksia ja toimintaa. Ja kun toimit tietyllä tavalla, määrittelee se myös sun tunteita ja ajatuksia. Kun vaikutat näistä yhteen osa-alueeseen, vaikutat myös muihin. Yllä olevista esimerkeistä mm huomaat, miten mun ajatukseni aiemmin ohjasivat mun toimintaani suuntaan, mikä mua kuormitti.
Itsetuntemus tarkoittaa mm. kykyä:
Hallita omaa käyttäytymistä.
Tunnistaa oman toiminnan vaikutukset sekä itseen että ympäristöön.
Tuntea omat voimavarat.
Löytää omat rajoittavat uskomuksensa.
Pohtia omia tavoitteita ja motivaatiota.
Kuinka oppia tuntemaan itseään paremmin?
Kiinnostu omasta itsestäsi, uteliaasti ja avoimesti.
Pysähdy itsesi äärelle säännöllisesti - kuulostelet vointia, ajatuksia ja tunteita.
Kysy itseltäsi, mitkä asiat saavat sut voimaan hyvin arjessa. Toteuta näitä asioita.
Pohdi, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä elämässä. Suuntaa niitä kohti.
Huomioi, mitkä ovat vahvuuksiasi. Tunne niitä kohtaan arvostusta.
Huomioi kehittymistarpeita. Etene niissä pienin askelin eteenpäin. Jos kohtaat vaikeita asioita, muista, ettei tarvitse selviytyä yksin.
Itsensä johtaminen saattaa kuulostaa kaukaiselta työelämään liittyvältä asialta. Se saattaa nostaa karvat pystyyn, jos siitä on kuullut jankutusta vääränlaisissa yhteyksissä. Itsensä johtaminen voi parhaimmillaan auttaa sua selkeyttämään ja helpottamaan päiviäsi ja tekemään arjesta yksinkertaisesti miellyttävämpää. Kun osaat johtaa itseäsi, hallitset myös aikaasi paremmin. Ja mikä olisikaan sen mukavampaa, kuin kokea miltä tuntuu kiireettömyys.
Itsetuntemus on olennainen osa itsensä johtamista.
Kun sä tunnet itsesi, sä pystyt johtamaan itseäsi - tiedät minne haluat arkeasi ohjata.
Kun sä osaat johtaa itseäsi, sä osaat johtaa myös arkeasi - vähennät kuormitusta ja jaksat arjessa paremmin
Kun sä osaat johtaa arkeasi, sä saat siitä sellaista kun itse haluat- toteutat tavoitteita ja nautit joka päiväisestä arjesta
Apua aivoilta:
Toiminnallisessa neurotieteessä ajatellaan, että hyvinvointi ja menestys edellyttävät sitä, että osaat johtaa omia aivojasi. Kun osaat johtaa aivojasi, ne oppivat käyttämään kokemukseen sekä logiikkaan pohjautuvaa hidasta ajattelua. Silloin, jos aivot saavat vapaasti ja hallitsemattomasti johtaa, ne oppivat luottamaan taas pelkästään intuitioon eli nopeaan ajatteluun. Tarvitset molempia ja aivot haluavat sekä johtaa, että tulla johdetuiksi. Se, miten hyvin osaat johtaa itseäsi, määrittelee sen pusketko eteenpäin suoritushermostolla vai osaatko tunnistaa ja ottaa vapaan hermostosi vahvuudet käyttöön.
Ajatukset ovat vahvassa roolissa siis myös sensocoachauksenkin kautta. Johdat itseäsi itsellesi puhuen - ajatustesi kautta. Se mikä tapahtuu mielessäsi, tapahtuu myös kehossasi. Se miten puhut itsellesi, vie sua aina johonkin. Siitä heijastuu sun arvomaailmasi. Silloin kun ei tiedä omia arvojaan, toimii oletusten varassa suorittaen. Itsensä johtaminen tarvitsee arvojen lisäksi myös rajoja ja tavoitteita sekä valintoja ja päätöksiä. Ja näistä kaikista sä olet itse vastuussa. Sä tiedät niihin parhaat vastaukset ja löydät ne alla olevien sanojen mukaisesti.
"Anna itsellesi enemmän tilaa, aikaa rauhalliseen ihmettelyyn, sisäisen äänen kuuntelemiselle sekä synnynnäisten vahvuuksien mukaisille valinnoille." - Marko Siivonen / Spinacor
Kaipaatko apua itsetuntemuksen lisäämiseen ja arjen johtamiseen? Tuntuuko alkuun pääseminen vaikealta yksin? Klikkaa alla olevaa painiketta ja käy varaamassa aika pohdintapuheluun. Siellä päästään tutustumaan rennosti, ilman ostovelvoitteita. Sparraillaan ajatuksia arjesta ja siitä, mihin suuntaan sä voisit seuraavaksi askelia ottaa.
Comments