Onko kotona ja töissä TO DO –listat tuhottoman pitkiä, eikä aikaa niiden asioiden tekemiseen vaan meinaa löytyä? Kaikki pitää saada hoidettua, mutta miten? Pitääkö tässä itsensä kopioida, plagioida tai kloonata?
Nykymaailma on valitettavan täynnä vaatimuksia ja jatkuvaa kiirettä. Ei ole kovinkaan kaukaa haettua, että moni ajautuu multitaskingiin, koska se tuntuu mahdollisesti ainoalta tavalta selviytyä ympärillä olevista paineista.
Mutta saavuttaako multitaskaamisella oikeasti tehokkaasti asioita vai ajautuuko sitä herkästi vain multipaskaamaan arkea?
Tehokkuuden supervoimako?
Multitasking tarkoittaa monen asian tekemistä samaan aikaan. Ajatus multitaskingista on kieltämättä houkutteleva: miksi käyttää aikaa vain yhteen tehtävään, kun voi hoitaa useampaa kerralla? Mutta onko se ihan aikuisten oikeasti kannattavaa?
Multitaskauksen puolesta myös puhutaan. Silloin, kun tehtävät asiat ovat yksinkertaisia, eivät vaadi syvää keskittymistä, se voi kyllä toimia. Voit esimerkiksi tyhjentää tiskikonetta samalla, kun kuuntelet luentoa. Motorinen helppo tekeminen kuten myös yksinkertainen piirtäminen, voi siis rauhoittaa mieltä ja kehoa keskittymään sillä hetkellä esillä olevaan asiaan (esimerkiksi jos on herkästi levoton ollessaan paikallaan).
Silloin, kun teet kahta asiaa samaan aikaan ja toinen niistä hoituu ikään kuin autopilotilla, ei ole kyse oikeastaan enää suoranaisesti multitaskaamisesta. On myös tilanteita, jolloin nopea reagointi ja tehtävästä toiseen vaihtaminen on tarpeen. Silloin multitaskauksen taidosta on hyötyä.
Mutta on oltava oikeasti varovainen siinä, ettei taskaus mene paskauksen puolelle.
Tehokkuuden perslasku?
Multipasking taas on sitä, että tekee montaa asiaa samaan aikaan tehottomasti sekä huonolaatuisesti. Se oikeastaan viittaa multitaskingista aiheutuviin haittoihin. Kun multitasking menee pieleen, siitä tulee multipaskausta – tekemistä, jossa ei oikeastaan saada mitään kunnolla valmiiksi.
Silloin kun huomio jakautuu keskittymistä vaativissa asioissa moneen eri suuntaan, voi se johtaa virheisiin ja heikentyneeseen toiminnan laatuun. Silloin kun yrität hallita useaa tehtävää/asiaa samaan aikaan, henkinen kuomituksesi myös kasvaa. Multipaskaus tuo siis herkästi mukanaan stressiä ja myös pitkään jatkuessaan johtaa uupumukseen.
Multipaskaus olikin ehkä typerintä, millä yritin saada itselleni kruunua päähän. Se että tein montaa asiaa puolivaloilla vähän sinne päin, ei ollut millään tavalla kannattavaa.
Fakta on kuitenkin se, kun keskityt yhteen asiaan kerralla, teet sen paremmin. Oon itsekin huomannut nyt yrittäjyydessä sen, että kun otan yhden päivän, milloin keskityn vain jonkun tietyn asian eteenpäin viemiseen, olen paljon aikaan saavampi. Silloin ajatus ei niin herkästi harhaudu muihin juttuihin ja keskittyminen pysyy parempana.
Aikaa menee hukkaan, kun ajatus katkeaa
Tiesitkö muuten sitä, että jos ajatus harhautuu omasta tekemisestä, kestää jopa 20 minuuttia päästä takaisin siihen keskittymisen tilaan, mikä ennen keskeytystä oli. Joten mitä useammin ajatus lähtee muualle, keskityt johonkin muuhun mitä pitäisi ja pompit asiasta toiseen, sulle menee ihan hurjasti aikaa ja energiaa siihen, että saat taas kiinni siitä mitä olit ihan alun perin tekemässä.
Samoin jos asiat, joita koitat samaan aikaan tehdä, vaativat aivoilta samankaltaista resurssia (esim. webinaarin kuuntelu ja tekstiviestien kirjoittaminen samaan aikaan), keskittymisestä ei tule mitään.
6 vinkkiä multipaskauksesta irtipääsemiseen
Keskity tärkeimpiin asioihin. Mieti, mitkä tehtävät ovat todella tärkeitä ja vaativat huomiotasi.
Yksi asia kerrallaan. Aseta aikaraja, jonka aikana työskentelet vain yhden tehtävän parissa.
Luo keskittymistä tukevia rutiineja. Sulje ilmoitukset älylaitteista ja pidä ympäristö järjestyksessä.
Pienet tehtävät lyhyisiin hetkiin. Kun sulla on hetki aikaa, käytä se esim. asioiden järjestelyyn.
Älä täytä jokaista hetkeä. Pieni tauko voi joskus olla tehokkaampaa kuin jatkuva tekeminen.
Rajoita tekemisiäsi. Opettele sanomaan ei. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.
Summa summarun
Jos teet enemmän kuin yhtä keskittymistä vaativaa tehtävää samaan aikaan, homma menee multipaskauksen puolelle. Jos taas teet yhtä keskittymistä vaativaa ja toista, mikä soljuu automaationa vain rinnalla, voidaan puhua positiivisella sävyllä multitaskauksesta.
Multipaskauksen välttäminen on tärkeää, jotta pystyt nauttimaan arjestasi ilman jatkuvaa kiireen tunnetta. Keskittymällä yhteen asiaan kerrallaan, välttämällä turhia keskeytyksiä ja pitämällä huolta itsestäsi, voit vaikuttaa jaksamiseesi merkittävästi.
Muista, että joskus vähemmän on enemmän.
P.s. Haluaisitko korvata kiireen ajalla? Kurkkaa uusi minivalmennus, jossa pääset 5 askeleen avulla karkoittamaan kiirettä omasta ajastasi ja saamaan tilaa sille, mikä on sulle tärkeää.
Bình luận